Jump to content


Photo

New Tool (2.8): Mpe


  • Please log in to reply
167 replies to this topic

#151 sevenscientist

sevenscientist

    Super Advanced Member

  • Normal Members
  • PipPipPipPip
  • 181 posts
  • Gender:Male
  • Location:Australia

Posted 09 May 2012 - 17:09

Just uploaded version 3.7

* fixed some incorrect MIDI mappings
* renamed some buttons (.LOOP. .SYNC. .CUT.) are now LP/PGM SC/PGM CT/PGM
* adjusted scale of sample attack slider

Thats it for now, I had planned more future updates to include moving of sample note ranges via a drop down called layers, just an easy way to layer the samples by selecting a maximum of 12 layers and I few more changes and enhancements, but I no longer have the time to keep working on this project. I hope everyone enjoys it. For those of you out there that cant afford the cost of a hardware sampler - this tool plus renoise comes as close as I believe you can get for free. Support the Renoise developers and purchase the program if you haven't already.

I will now get on with making music and maybe creating a video tutorial that I hope will help those of you who do not understand how to use the tool. Remember its basically a way to control renoise like an AKAI MPC 2000XL hardware sampler or a BOSS SP303. Connect a midi controller, midi-map some of the controls and have fun , in particular the fx parameters and loop start and end points.

Cheers
Goodbye for now.

#152 revo11

revo11

    Chief Above Chief Member

  • Normal Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 389 posts

Posted 08 September 2012 - 16:11

Found a small bug in MPE - it doesn't take the LPB into account when jumping bars.

#153 sevenscientist

sevenscientist

    Super Advanced Member

  • Normal Members
  • PipPipPipPip
  • 181 posts
  • Gender:Male
  • Location:Australia

Posted 10 September 2012 - 04:33

thanks for testing it revo11 I will look into it. Maybe an update is needed or maybe it should be integrated into another tool?

#154 sevenscientist

sevenscientist

    Super Advanced Member

  • Normal Members
  • PipPipPipPip
  • 181 posts
  • Gender:Male
  • Location:Australia

Posted 14 September 2012 - 17:14

Found a small bug in MPE - it doesn't take the LPB into account when jumping bars.

I have been testing and when I change the lpb number it works ok for me can you give me an example?

#155 mars.64

mars.64

    Super Advanced Member

  • Normal Members
  • PipPipPipPip
  • 182 posts
  • Gender:Male
  • Location:Denver, CO, USA
  • Interests:Jungle
    Linux
    Snowboarding

Posted 24 June 2013 - 03:38

Here's a functional link to the Akai MPC2000XL Manual: http://www.platinuma...00xl_manual.pdf

[cpu] Intel i5 6600k [os] W7 x64 [audio] Steinberg UR22
[radio] Jungletrain [archives] Rinse and Repeat Radio [tracks] Soundcloud

“See, the world is full of things more powerful than us. But if you know how to catch a ride, you can go places,”
― Neal Stephenson, Snow Crash


#156 LOLFAIL

LOLFAIL

    Chief Above Chief Member

  • Normal Members
  • PipPipPipPipPipPip
  • 306 posts
  • Gender:Male
  • Location:outta space

Posted 15 April 2014 - 15:48

Is this tool will live ir 3.0??? :o

#157 lowkey

lowkey

    Super Advanced Member

  • Normal Members
  • PipPipPipPip
  • 135 posts
  • Gender:Male
  • Location:uk

Posted 15 April 2014 - 22:49

I really hope so. This is one of the best tools out there. :yeah:/>

Edited by lowkey, 15 April 2014 - 22:49.

  • LOLFAIL likes this
cpu Asus G75v, Intel i7-3610QM

#158 re.dread

re.dread

    Advanced Member

  • Normal Members
  • PipPipPip
  • 97 posts

Posted 30 August 2014 - 14:39

Updated version for 3.0.

I never really used MPE myself, did the update some time ago for someone on irc.

Not sure if everything works as expected, if something is wrong, let me know!

Attached Files


  • capitán kazoo, Cas and SiG like this

#159 5ALAZAR

5ALAZAR

    New Member

  • Normal Members
  • Pip
  • 6 posts
  • Gender:Male
  • Location:Hannover

Posted 29 October 2014 - 23:29

Nice! I'll try this out with my Yamaha RY30.



#160 kopias

kopias

    Super Advanced Member

  • Normal Members
  • PipPipPipPip
  • 155 posts
  • Gender:Male
  • Location:Łask, Poland

Posted 06 October 2015 - 08:21

link to manual for mpc on tool page is broken

here is working one

 

http://vintagesynthm...00XL/AKA302.PDF



#161 ghostwerk

ghostwerk

    Member

  • Normal Members
  • PipPip
  • 56 posts
  • Gender:Male

Posted 16 October 2015 - 10:56

3.1?



#162 4Tey

4Tey

    Big Daddy Member

  • Normal Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 449 posts
  • Gender:Male

Posted 16 October 2015 - 15:52

3.1?

 

Windows 3.1? :)

 

I'll try to patch this for you, no guarantee though :)

 

Attached Files


  • bopadoo likes this

#163 ghostwerk

ghostwerk

    Member

  • Normal Members
  • PipPip
  • 56 posts
  • Gender:Male

Posted 16 October 2015 - 20:10

Windows 3.1? :)

 

I'll try to patch this for you, no guarantee though :)

ur a sweetheart <3


  • 4Tey likes this

#164 sackley

sackley

    Member

  • Normal Members
  • PipPip
  • 17 posts

Posted 08 March 2018 - 16:04

I know this is not being actively supported, but just want to see if anyone else has similar behavior.

 

When I click on or activate any sample editing function, it switches to the Keyzones view in Renoise.

 

I was hoping I could use a midi controller (Akai MPD226) to map out sample editing functions (move start/end points/loop points with encoders, insert slice, etc) while seeing the sample on the screen. No matter what, when I trigger any of those functions (via mouse or midi), it switches to the Keyzones view from the Sample Edit view, which really inhibits the visual feedback.

 

Appreciate any reply. I'm happy to keep editing via keyboard shortcuts (as they're so functional, really) - just looking for a certain workflow with a controller that might speed up some of the process and make use of this tools original purpose.

 

I have zero knowledge or understanding of code, so I'm pretty much useless on that front! Lenovo Thinkpad T420, Windows 10, Renoise 3.1.1

 

Cheers



#165 muckleby

muckleby

    Super Advanced Member

  • Normal Members
  • PipPipPipPip
  • 156 posts

Posted 11 March 2018 - 10:15

sadly this hasnt been updated to 3.1 and the port linked above didnt work for me (thanks anyway 4tey!)

so i think its dead in the water atm. it was great in 2.8 though

if you dont need phrases or the upgraded mod section in 3.1 its still a really nice way to work n you can always import into 3.1 later...
gah just spotted the 3.0 link, you might have some luck with that without sacrificing too much native function

#166 4Tey

4Tey

    Big Daddy Member

  • Normal Members
  • PipPipPipPipPipPipPip
  • 449 posts
  • Gender:Male

Posted 11 March 2018 - 10:49

sadly this hasnt been updated to 3.1 and the port linked above didnt work for me (thanks anyway 4tey!)

Well, this isn't my tool, it really is up to the original programmer if he/she wants to update it.  It was just a quick port in the hope that functionality would port over without having to reverse engineer and fix code.  My quick advice to the original programmer is to use constants like:

renoise.ApplicationWindow.MIDDLE_FRAME_INSTRUMENT_SAMPLE_KEYZONES
renoise.ApplicationWindow.MIDDLE_FRAME_INSTRUMENT_SAMPLE_EDITOR

rather than hardwiring the numbers directly (like it is at the moment).  And to also look at things like:

renoise.tool():add_midi_mapping{
name = "MPE:Sample:Pan",
invoke = function(message)
  if (message.int_value >= 49 or message.int_value <= 0 )then handle_error = true else
  vb.views.smppan.value = math.floor(message.int_value)/50
  end
  end
}

to do that better.



#167 sackley

sackley

    Member

  • Normal Members
  • PipPip
  • 17 posts

Posted 11 March 2018 - 15:47

Thanks for the replies and input, really appreciate it. I should have mentioned I'm running 4Tey's 3.1 patch above in a 64 bit install. I may try it in 2.8/3.0 just to see how it goes.... will report back if I do.

 

Hopefully enough other folks chime in to get this updated for 3.1! It sounds like an awesome tool and I'd love to have the functionality with a midi controller. I don't know how big of a job it would be to update it, but it seems to have gained quite a following while it was being developed so I'm sure others would appreciate the work. I know I'd throw some funds at it if that was any incentive.

 

Cheers


  • El°HYM likes this

#168 El°HYM

El°HYM

    Big Super GrandMasta Member

  • Normal Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 710 posts
  • Gender:Male
  • Location:NIBIRU
  • Interests:I AM El°HYM

Posted 11 March 2018 - 16:20

MPE is & always was one of the best #toolz around; making ur #renoise a full blown Matrix - MPC.


Inside ur Renoise; helping Byte-Smasher putting Cab Sims on ur Master.  :ph34r: